Q1. What problems are treated by a dermatologist?

Ans: Dermatologists are qualified to treat any problem affecting the skin(psoriasis, eczema, pimples, allergies, lichen planus), hair(hairloss, dandruff) or nails(in-growing nails, nail infections). We also treat Sexually Transmitted Diseases(STDs/VD) and Leprosy.

Q2. What is Acne and how is it treated

Ans: Acne or pimples, are disorders of the pilosebaceous unit or oil glands. Acne occurs on the face, chest, back and upper arms. Diseases like rosacea, acneform eruptions, folliculitis and   They are self limiting but leave behind permanent scars in severe cases. They are treated medically by application of creams, antibiotic tablets, isotretinoin tablets and hormone therapy. Procedures like IPL and chemical peels are combined with medical therapy for longer lasting results.

Q3. What are the types of hairloss?

Ans: Hairloss is multifactorial.

a. Telogen hairloss is a form of temporary hairshedding by the body in response to stressful factors like illness(fever), anemia, pregnancy, mental stress and nutritional deficiency.  It can also result from dandruff and other infections of the scalp, hormonal imbalance (thyroid disorders), due to certain medicines and change in weather or place of living.

b. Male and female pattern hairloss. This is a genetically determined progressive hairloss which leads to balding over a period of a few years.  People with a family history of baldness tend to get affected earlier and more severely. Male hormones play a major role in this type of hairloss.

c. Alopecia Areata. An autoimmune disease where our body’s defense cells or white blood cells attack the hair roots anywhere in the body leading to circular or oval patches of baldness. Common in scalp and beard area but can occur anywhere in the body

d. Others(rare causes). Hair shaft disorders(in children), Lupus, chemotherapy, lichen planopilaris, pseudopelade of Broq, frontal fibrosing alopecia, follicular mucinosis.

Q4. Can hairloss be treated?

Ans: Yes, depending on the cause. If there is no scarring or loss of follicles in the area of hairloss it can be treated. Various applications, shampoos and tablets are available. Procedures like intra-lesional triamcinolone or PRP injections are required in some cases.

Q5. When do I need a hair transplant? Is it permanent?

Ans: A hair transplant is a surgery where individual hair follicles are taken from the patient’s own body and transplanted into area which are balding. Transplanted hair grow like normal hair, can be combed, cut or shaved and are more resistant to balding.

Q6. What is camouflagefor hairloss?

Ans: Hairloss can be covered up by micro tattoos which give the appearance of a recently shaved head. Hairpieces and wigs can be used designed for each individual to look natural. Instant hair fibre is a powder that  resembles natural hair and can be used to temporarily cover bald areas.

Q7. What is Vitiligo?

Ans: it is a disease where white patches start developing all over the body over a period of months to years. It is due to destruction of pigment producing cells called melanocytes.

Q8. Can Vitiligo be treated? What are the treatment options?

Ans: Vitiligo can be treated. Treatment includes limiting the spread of disease and inducing repigmentation.

a. Medical therapy with tacrolimus, psoralens, corticosteroids

b. Tablets to limit spread of disease

c. Phototherapy (PUVA, Narrow band UVB, broad band UVB, Excimer lamp)

d. Vitiligo surgery: UTEG, Melanocyte transfer, mini punch grafting

e. Camouflage: Tattooing, concealer agents (in areas resistant to all forms of treatment)

Q9. What is laser hair removal? Is it harmful? Is it permanent?

Ans: Light or Laser energy is used to destroy hair follicles without damaging the surrounding skin. Various devices like IPL, Diode, NdYAG, Alexandrite etc. are used for this. LASER therapy does not pose any risk and is safe to do in all age groups. The results are usually very long lasting (several years) and in many cases permanent. The process involves multiple monthly sessions over a period close to 1 year or more.

Q10. Can scars be treated?

Ans: scars are permanent marks on the skin after damage to the deeper layers of skin. Scars can be due to previous skin disease like Acne(pimples), due to surgeries or trauma (accidents). Procedures like fractional CO2 LASER, Dermaroller, Subscision and PRP are used depending on type of scars. These treatments are done in multiple sessions lasting 9 months or more. Gradual improvement can be noticed in every session, usually after the first 3 months.

Q11. What are anti-ageing treatments?

Ans: Anti-ageing therapy is multifold. Treatment varies from application of anti-ageing creams and regular use of sunscreens to advanced procedures like LASERs, Botox, Fillers and PRP. LASERs are used to remove scars and pores and improve quality of the skin, Botox/Neuronox is used to treat wrinkles, Fillers are materials injected into areas which have lost volume to give them a full look again.

Q12. Why Charma?

a. No false promises, no hidden charges.

b. We believe in accurate diagnosis, prompt treatment and carefully monitoring our patients during treatment.

c. We spend sufficient time discussing patient’s doubts regarding the diagnosis and treatment.

d. We are equipped with an in house laboratory and attached to a hospital in case any other facilities are required.

e. Our dermatologist is specially trained in LASERs, Cosmetology and Dermatosurgery.

f. Charma is equipped with a state of the art LASER operating room where all procedures are performed by the Dermatologists only.

g. Available throughout the day and over the phone in case of doubts.

h. Virtual consult facility is available for those who cannot come for follow up visits which saves your travel time, waiting time and costs involved in travel.

Q13. How do I book an appointment?

a. Online through our website

b. Online through www.practo.com where you will need to search for Dr. Rajdeep Mysore or Chirag Hospital.

c. By calling our front desk 080-26597027/9880003953